فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد، غلامرضا جندقی، مهدی الوانی، طیبه نیک رفتار * صفحه 9

    دست نیافتن به اهداف سیاست های عمومی یکی از مسائل حال حاضر اکثر کشورهای در حال توسعه است، که دلیل اصلی آن ضعف دولت افقی است. بدین معنا که هماهنگی لازم بین سازمان ها در اجرای سیاست های عمومی وجود ندارد. نگرش ها و دیدگاه های نخبگان در دولت تاثیر مهمی برای این هماهنگی و یکپارچگی دارد. این پژوهش به مطالعه ذهنیت ها در باب موانع فراروی همسازی خط مشی های عمومی در ایران می پردازد و با به کارگیری روش کیو به دنبال شناخت ذهنیت دست اندرکار خط مشی ساز، مجریان و خبرگان خط مشی در خصوص چالش های دولت افقی در ایران است. براین اساس بعد از مطالعه تالار گفتمان، بابه کارگیری فن دلفی دو دوری، نمونه کیو انتخاب شد. این نمونه در چهار طبقه (عوامل مدیریتی، برنامه ای، ساختاری و رفتاری) قرارگرفت. با استفاده از روش کیو، گزاره های تالار گفتمان تحلیل و هفت الگوی ذهنی آشکار شد. این هفت الگوی ذهنی تجلی گفتمانهای مهم در تالار گفتمان ملی در مورد همسویی خط مشی در ایران است. پژوهشگران، این الگوهای ذهنی را بدین صورت نامگذاری کردند: هدف گرایی، وحدت گرایی، سیاست گرایی، ثبات گرایی، تعادل گرایی، عملکردگرایی و معماری گرایی. این هفت الگوی ذهنی در انتهای این مقاله براساس تئوری های موجود به صورت جزئی تر تفسیر خواهند شد.

    کلیدواژگان: هماهنگی، چالش های دولت افقی، الگوهای ذهنی
  • عباسعلی حاجی کریمی، فرج الله رحیمی * صفحه 25

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر سرمایه گذاری در منابع انسانی بر مزیت رقابتی و با لحاظ نمودن سرمایه انسانی به عنوان متغیر میانجی یا واسطه انجام شده است. بدین منظور پرسشنامه ای برای سنجش این متغیرها طراحی شده و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری توسط تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، در میان نمونه ای متشکل از 300 نفر از مدیران شرکتهای داروسازی توزیع شد. روش تحقیق حاضر، پیمایشی- همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. نتایج حاصل از مدل تحقیق نشان داد که سرمایه گذاری در منابع انسانی می تواند طبق مدل تحلیل مسیر ارائه شده بر مزیت رقابتی این شرکتها تاثیر گذارد. در پایان جهت دستیابی به مزیت رقابتی از طریق افزایش سطح سرمایه گذاری در منابع انسانی و سرمایه انسانی پیشنهاداتی برای مدیران ارائه شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری در منابع انسانی، مزیت رقابتی، سرمایه انسانی
  • محمد علی حقیقی، نسرین جزنی، محمد قاسمی صفحه 41
    هدف پژوهش حاضر طراحی و تبیین مدل تاثیر مدیریت تنوع بر تعهد سازمانی با توجه به نقش ادراک کارکنان از عدالت سازمانی است. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران و کارکنان شرکت مخابرات استان سیستان و بلوچستان هستند که از این جامعه نمونه ای به حجم 186 کارمند به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. روش پژوهش مدل یابی معادلات ساختاری است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. جهت تعیین پایایی از روش آلفای کرانباخ و جهت تعیین روایی از تکنیک های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل های کواریانس و ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل 50/8 استفاده شد.نتایج بیانگر آن است که: مدیریت تنوع بر تعهد سازمانی و عدالت سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معنادار در سطح 01/0 دارد. همچنین مدیریت تنوع از طریق ادراک کارکنان از عدالت سازمانی بر تعهد سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معنادار در سطح 01/0 دارد و ادراک کارکنان از عدالت سازمانی نیز بر روی تعهد سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معنادار در سطح 01/0 دارد. مدل ساختاری پژوهش دارای برازش و قابلیت کاربرد است.
    کلیدواژگان: مدیریت تنوع، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی
  • بابک سهرابی، ایمان رئیسی وانانی، هاتف رسولی صفحه 57
    دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی به عنوان نهادهای تولیدکننده دانش، از محوری ترین نهادهای اجتماعی در حوزه مدیریت دانش به شمار می آیند. در این مقاله تلاش شده است تا با ارائه مدلی کاربردی که در برگیرنده شاخص های مهم و معتبر سنجش شایستگی های دانش محور دانشگاه ها بر اساس توانمندی های آنها در مدیریت دانش باشد، نسبت به سنجش این نهادهای تاثیرگذار در رشد علمی جامعه اقدام گردد. از این رو، بر مبنای روش تحقیق توصیفی – پیمایشی، با استفاده از اولین پرسشنامه و از طریق نمونه ای از خبرگان، تایید مدل گرفته شد. سپس شاخص های مدل توسط آزمون معتبر تحلیل عاملی گروه بندی و ساختاردهی شدند و مدل شایستگی دانش محور در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی تایید شود. در نهایت، جواب این مدل با استفاده از پرسشنامه دوم در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران در نمونه ای از دانشجویان و اساتید آگاه سنجیده شد و با استفاده از آزمون ها و تحلیل های آماری مناسب، پاسخ مطلوبی از سنجش مدل به دست آید. در پایان، نقاط بهبود در دانشکده مذکور در قالب پنج عامل تحقیقات دانش محور و اشتراک نتایج، تعامل و یادگیری، شبکه تولید ایده، رفاه دانشجویان و تعیین سیاست های آموزشی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: سنجش، شایستگی، مدیریت دانش، دانشگاه، آموزش عالی
  • فرج الله رهنورد آهن، فضل الله زارعپور نصیرآبادی، شهرام حافظی صفحه 79
    امروزه برای اینکه یک سازمان در محیط رقابتی کسب و کار باقی بماند، باید نرخ یادگیریش برابر یا بیشتر از نرخ تغییرات محیطی باشد. این پیش نیاز به تصور سازمان یادگیرنده انجامیده است. در این میان بررسی ارتباط بین ابعاد سازمان یادگیرنده و دیگر عناصر سازمانی، این امکان را فراهم می سازد تا بتوان برای بهبود یادگیری و سرانجام تبدیل شدن به یک سازمان یادگیرنده، از ساز و کارهای مناسب بهره گرفت. تحقیق حاضر که از نوع همبستگی یا رابطه ای و البته پیمایشی، میدانی و کاربردی است جهت تبیین رابطه سازمان یادگیرنده با فناوری اطلاعات به انجام رسیده است. جامعه مورد مطالعه شامل شرکت های برتر صنعت پتروشیمی است که از بین این شرکت ها نمونه ای به روش تصادفی ساده انتخاب شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین فناوری اطلاعات و سازمان یادگیرنده رابطه معناداری وجود ندارد. از سوی دیگر، این پژوهش نشان می دهد که بین فناوری اطلاعات و دو بعد از ابعاد سازمان یادگیرنده (از میان هفت بعد) رابطه معنادار وجود دارد؛ این ابعاد عبارتند از«توانمند سازی» و «رهبری راهبردی».
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، فناوری اطلاعات، یادگیری مستمر
  • حبیب الله جوانمرد، محمد افراز صفحه 93
    هدف این مقاله معرفی بعد جدیدی از تعهد، با عنوان تعهد سیاسی (تعهد به سیاستهای سازمانی) است و سه عامل مهم و اثرگذار روی تعهد سیاسی یعنی نگرش فرد به تیمهای خود هدایت شونده، شفافیت نقش و تعارض نقش فرد در تیم را بررسی می کند و با استفاده از این عوامل، ساختاری مفهومی ارائه کرده و تاثیر هر یک را روی تعهد سیاسی بررسی و در نهایت نتایج ناشی از این تعهد را روی دو بعد از رفتار شهروندی سازمانی یعنی وجدان کاری و فضیلت شهروندی نشان می دهد.
    جامعه آماری مدیران و کارکنان سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران است و از آنجا که تکنیک معادلات ساختاری استفاده شده است روش تحقیق علی و بر مبنای هدف کاربردی است، همچنین برای آزمون فرضیه های از نرم افزار آماری لیزرل استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد نگرش فرد به تیمهای کاری خود هدایت شونده و شفافیت نقش فرد در تیم به صورت مثبت روی تعهد سیاسی اثرگذار بوده و همچنین تعهد سیاسی نیز به صورت مثبت روی وجدان کاری و فضیلت شهروندی تاثیر گذاشته است اما ارتباط معناداری میان تعارض نقش فرد در تیم و تعهد به سیاستها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نگرش، تعهد سیاسی، رفتار شهروندی سازمانی، فضیلت شهروندی
  • غلامرضا شمس، کارلوس بو، لوسار صفحه 109
    امروزه مدل های جایزه کیفیت مانند جایزه ملی کیفیت مالکوم بالدریج (MBNQA) و بنیاد مدیریت کیفیت اروپا (EFQM) به عنوان راهنمای اجرای مدیریت کیفیت فراگیر (TQM) مورد استفاده تعداد زیادی از سازمان ها است. با این وجود، تعداد تحقیقات تجربی که تایید کنند که این مدل ها به صورتی واضح مفروضات اصلی TQM را منعکس می کنند یا نه، اندک است. هدف این مقاله تحلیل میزان درک و فهم مدل تعالی EFQM از مفروضات اصلی موجود در مفهوم مدیریت کیفیت فراگیر است؛ یعنی تفاوت مسائل اجتماعی و فنی مربوط به مدیریت کیفیت فراگیر، برداشت کلی از مدیریت کیفیت فراگیر در سازمان، رابطه علی روش های TQM و عملکرد سازمانی. بر اساس پاسخ های جمع آوری شده از مدیران 446 شرکت ایرانی از طریق پرسشنامه ای سازمان یافته مشخص شد: (1) این مدل دارای ابعاد اجتماعی و فنی است؛ (2) هر دو بعد با هم ارتباط درونی دارند و (3) این دو بعد به اتفاق نتایج را افزایش می دهند. این یافته ها مدل تعالی EFQM را به عنوان چارچوب کارآمدی برای TQM پشتیبانی می کند و همچنین نتایج حاصل از تحقیقات قبلی در رابطه با MBNQA را تقویت کرده و نشان می دهد که مدل های جایزه ی کیفیت واقعا چارچوبی مناسب برای مدیریت کیفیت فراگیر به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، مدل تعالی بنیاد مدیریت کیفیت اروپا، مدل جایزه ملی کیفیت مالکوم بالدریج
|
  • Hasan Danaiee-Fard, Gholam-Reza Jandaghi, Mehdi Alvani, Taiebe Nik-Raftar Page 9

    The weakness of achieving national goals is the concern of many developing countries. The origin of this concern is the weakness of "horizontal government", it means, there is not enough horizontal coordination among all organization that exercise national governance. One of the important influences on horizontal government is the attitudes and perceptions of governing elites. This paper focuses on elite member's perceptions of barriers to coordinate public policies. Using Q-methodology for studing public administrators, programming elites, politicians and academics attitudes about barriers to horizontal government in Iran. After reviewing the present concourse, by using two round Delphi technique the Q-sample was selected. This sample divided to four groups(structural barriers, behavioral barriers, managerial barriers and programming barriers). This sample analysized and seven distinct patterns of attitudes revealed, these patterns show the most important discourses about the ways of coordinating public policies. The authors labeled these patterns as: goal- orientation, unification- orientation, policy- orientation, stability- orientation, equilibrium- orientation, performance- orientation and architecture-orientation. The seven conceptions are examined in more details and are intrepreted based on existing theories in the final section of this paper.

  • Abbas Ali Haji Karimi, Farajollah Rahimi Page 25

    This study identified the effect human resources investment on competitive advantage and has been done incorporate human capital as a mediator or intermediary variable. For this purpose a questionnaire designed to measure these variables and ensure the validity and reliability of measurement instruments by exploratory and confirmatory factor analysis, then were distributed among a sample comprised of 300 managers of pharmaceutical companies. Method of the present study, survey - solidarity and based on structural equation model. The results of study showed that investment in human resources can be affect competitive advantage of these companies. At the end to achieve competitive advantage through increased levels of investment in human resources and human capital recommendations were presented to managers.

  • Mohammad Ali Haghighi, Nasrin Jazani, Mohammad Ghasemi Page 41
    The aim of present study is to design and explaining impact model of diversity management on organizational commitment according to the role of employee s perceptions of Organizational Justice. Statistical Community of research was all of the managers and employees in Sistan and Baluchestan Telecommunication Company that a sample ofemployees by the method of random sampling was selected. Method of research is structural equation modeling. Data gathering tool was questionnaires and interviews. Reliability was determined by the method of Cronbach s alpha; and Validity determined by Discover Factor Analyze and Confirmatory Factor Analyze techniques. Covariance and structural analysis techniques were performed for data analysis by using LISREL software. Results indicate that: Diversity management has positive and significant impact by the level of 0.01 on the employees organizational commitment. Diversity management through employees perceptions from organizational justice has positive and significant impact by the level of 0.01 on employees organizational commitment. Diversity management on employees perceptions from organizational justice has positive and significant impact by the level of 0.01. Employees perceptions from organizational justice on employees organizational commitment have positive and significant impact by the level of 0.01. Structural Research Model has fitness and ability to applying it.
  • Babak Sohrab, Iman Raeesi Vanani, Hatef Rasouli Page 57
    Universities and higher education institutes, as the main knowledge creators, are of the most significant social entities in the knowledge management domain. In this paper, there has been an attempt to illustrate a practical model which comprises the most important and validated indicators of knowledge-based competency of universities according to their capabilities in managing knowledge, so as to measure such influential institutes knowledge-based impacts in the scientific society. Accordingly, based on the survey-research methodology and with the utilization of the first questionnaire for obtaining the experts views, the model has been validated. Afterwards, the indicators of the model are grouped and structured according to the credible statistical test of exploratory factor analysis for the purpose of validating the structure of the model. Then, the output has been tested in the University of Tehran, College of Management through the dispatch of the second questionnaire. Acceptable results have been obtained through credible statistical tests and analyses. Finally, the critical points that are emerged to be improved have been represented and analyzed within the structure of five factors namely: Knowledge-based Research and Result Sharing, Learning and Interaction, Idea Generation Networks, Students Welfare, and Educational Policy Making.
  • Farajollah Rahnavard Ahan, Fazlollah Zarepour Nasirabadi, Shahram Hafezi Page 79
    Nowadays, for an organization to survive in competitive environment, its rate of learning must be equal to, or greater than, the rate of environmental change. Thus, we need an organization that is more flexible, responsive and less hierarchical. These assumptions rise to the notion of learning organization. However, examining the relationship between learning organization and other organizational elements makes it possible to draw on suitable strategies in order to improve learning and eventually to become a learning organization. This study is a survey and correlational research. Considering goal, it is an applied research. Population of the study includes National Petrochemical companies. The suitable sample of Companies is selected at random. The findings of the present research illustrate that there isnt a significant relationship between information technology and learning organization dimensions. On the other hand, this research shows a significant relationship between information technology and tow dimensions (among 7 dimensions) of learning organization which consist of "Empowerment" and" Strategic leadership".
  • Habibolah Jvanmard, Mohammad Afraz Page 93
    This paper deals with introducing and analyzing a new dimension of the commitment named as policy commitment (commitment to the organizational policies) and recommends three significant and influencing factors on the policy commitment which are more outstanding: The attitude of person to the self-directed teams, the role clarity and the person's role conflict in team. Then by use of such factors, a conceptual structure is developed and the effect of each factor on the policy commitment is studied; and finally, the results of this commitment on two dimensions of the organizational citizenship behavior which is conscientiousness and civic virtue are shown. The present research was conducted in the Iranian Organization for Standard and Industrial Research and regarding that with no interference in the variables only their descriptions are provided. For data analysis the structural equations model (SEM) by LISREL software are used. The results indicate: the person's attitude towards the self-directed teams and the person's role clarity in team are positively influencing on the policy commitment. Also, the policy commitment is positively influencing on the conscientiousness and the civic virtue; but there was no meaningful relationship between the person's role conflict and the commitment to the policies.
  • Gholamreza Shams, Carlus Buolusar Page 109
    Nowadays, quality award models such as the MBNQA and EFQM Excellence Model are used as a guide to Total Quality Management (TQM) implementation by a large number of organizations. Nevertheless, there is a paucity of empirical result confirming whether these models clearly reflect the main premises of TQM. The purpose of this paper is to analyze the extent to which the EFQM Excellence Model captures the main assumptions involved in the TQM concept, that is, the distinction between technical and social TQM issues, the holistic interpretation of the TQM in the firm, and the casual linkage between TQM procedures and organizational performance. Based on responses collected from managers of 446 Iranian companies by means of a structured questionnaire, we find that: (1) social and technical dimensions are embedded in the model; (2) both dimensions are intercorrelated; (3) they jointly enhance results. These finding support the EFQM Excellence Model as an operational framework for TQM, and also reinforce the results obtained for the MBNQA, suggesting that quality award models really are TQM frameworks.